Depressie en massage

 

Massage tegen depressie

Depressies gaan gepaard met zowel psychologische als fysieke klachten. In dit artikel gaan we dieper in op hoe massage deze klachten kan verlichten. Hoewel je als massagetherapeut nooit de rol van psycholoog mag overnemen, kun je wel een ondersteunende functie vervullen. Massage is namelijk een goede manier om klachten bij depressies te verlichten en het algemeen welbevinden van de mens te bevorderen.

Kenmerken van een depressie
Depressies kunnen allerlei oorzaken hebben; aanleg, verlies van een dierbare, traumatische gebeurtenis, ziekten etc. Ook de mate waarin een depressie voorkomt, kan variëren, van sombere momenten tot voortdurende neerslachtigheid. De belangrijkste psychische kenmerken van een depressie zijn onder andere een neerslachtige stemming, gevoel van leegheid, weinig zelfvertrouwen, vermoeidheid, verstoord eetgedrag, concentratieproblemen, angst, het verlies van het plezier in het leven en vaak zelfs suïcidale gedachten. Depressiviteit kan zich tegelijkertijd ook uiten in fysieke klachten, aangezien lichaam en geest niet los van elkaar gezien kunnen worden. Fysieke klachten die veel voorkomen bij mensen met depressies zijn onder andere spierpijn, spanningshoofdpijn, hartklachten en een verstoorde spijsvertering.

Massage en het verlichten van psychische klachten
Onderzoeken hebben uitgewezen dat massage het parasympatisch gedeelte van het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Dit is het gedeelte van het autonome zenuwstelsel dat het lichaam helpt om zich te herstellen en tot rust te komen, kortom om stress, spanningen, stemmingswisselingen en angsten te verminderen. Allemaal symptomen die kunnen voorkomen bij een depressie. Door massage neemt de aanmaak van cortisol en noradrenaline af, waardoor men zich rustiger en evenwichtiger voelt. Massage zorgt verder voor het toenemen van endorfine, een lichaamseigen pijnstiller die ook voor een geluksgevoel zorgt. Ook de aanmaak van serotonine neemt toe door massage. Dit is ook een ‘feel-good stofje’ dat een positieve invloed heeft op de stemming, het zelfvertrouwen, slaappatroon en de verwerking van pijnprikkels. De aanraking bij massage stimuleert ook de aanmaak van oxytocine, dat voor een gevoel van geborgenheid en rust zorgt. Oxytocine heeft daarom ook niet voor niets de bijnaam het knuffelhormoon.

Massage en het verlichten van fysieke klachten
Depressie zorgt ervoor dat mensen gaan verkrampen in hun lichaam. De spanning zet zich vast in de spieren, vooral in de schouders en nek. Dit kan op zijn beurt weer tot spanningshoofdpijnen leiden. Ook de ademhaling kan door te veel spanning verstoord raken en te oppervlakkig worden, doordat men te zeer via de borst ademhaalt in plaats van via de onderbuik. Door de spanningen en de verkeerde ademhaling wordt de bloedsomloop belemmerd en daarmee ook de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen, met alle negatieve gevolgen van dien voor de organen, spieren en andere weefsels. Door middel van massage kan de bloedsomloop worden gestimuleerd, waardoor spanningen worden opgelost en de celstofwisseling wordt gestimuleerd. Ook kan massage helpen om weer dieper en meer ontspannen adem te halen. Pijnklachten en andere lichamelijke ongemakken zullen door dit alles verminderen.